CertCraft projekt

logos

Projekt címe: Passzívház Kivitelező Képzés alancsony energia igényű új és felújított épületekhez a 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján, az ISO 17024:2012 személyi minősítési rendszerre, valamint az új Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszerre alapozva (CertCraft ISO and ECVET)

Projekt időtartama: 2013 December 1. – 2015 November 30.

Projekt támogatója: Egész életen át tartó tanulás program (Lifelong Learning Program – LLP), Leonardo da Vinci program

Projekt partnerek: IG Passivehaus Plus (AT), Weiterkommen Verein Für Bildung und Nachhaltigkeit (AT), Campus Sursee Bildungszentrum Bau (CH), Passzívház Építők Országos Szövetsége (HU), Falcon-Bau Bt (HU), Passzívház Egyesület (RO)

A projekt célkitűzései

Az EU 20-20-20 éghajlati és energia célkitűzéseinek teljesítéséhez a tagállamok komoly lépéseket kell tegyenek, különös tekintettel a meglévő épületek termikus felujítása területén. A CertCraft ISO & ECVET projekt célkitűzései:

  • Az új épületekre vonatkozó Passzívház Kivitelező Képzés (PHCC) kibővítése
  • A Passzívház Kivitelező Képzés összehangolása a nemzeti illetve európai keretrendszerekkel
  • A képzési anyag kibővítése a meglévő épületek termikus felújítására vonatkozó fejezettel.

Célcsoport

Építőipari szakemberek, különös tekintettel kőművesek, ácsok, fűtés és villanyszerelők, trénerek, akik részt fognak venni a kivitelező képzésében (CertCraft). A képzésen résztvevő, sikeresen vizsgázók egy személyre szoló ISO 17024-es személyi minősítést szerezhetnek. A CertCraft képzés megfelel az új Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer követelményeinek (ECVET).

Összefoglaló

Az új 2012/27/EU energiahatékonysági irányelvben, az Európai Unió felismerte, hogy a jelenlegi erőfeszítésekkel a tagállamok 2020-ig nem érik el a 20-20-20-as célkitűzéseket. A közeljövőben nagy hangsúlyt fognak fektetni, az úgy nevezett közel nulla energiaígényű épületekre (nZEB), melyekhez minőségi és szakszerű kivitelezés szükséges. Ezek az épületek a kormányzati intézményeknek egy megoldást biztosítanak a 20-20-20-as célkitűzés eléréséhez. Az „Passzívház Kivitelező Képzés alancsony energia igényű új és felújított épületekhez a 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján, az ISO 17024:2012 személyi minősítési rendszerre, valamint az új Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszerre alapozva (CertCraft ISO and ECVET)“ című projekt felhasználja az INTERREG IVA AT-HU program keretében a sikeresen befejezett „Kézikönyv Passzívházépítő – Szakemberek számára” (PHCC) projekt eredményeit és megállapításait, kiegészítve a 2012/27/EU energiahatékonysági irányelvvel és az új ISO 17024:2012 személyi minősítéssel.

A projekt eredménye, a PHCC+ Képzés, mely magába foglalja a felújított kézikönyvet (170 oldal), a tantervet, a képzés időbeosztását, gyakorlati képzéseket bemutatófalakon, online képzéseket. A képzés összhangban van 2012/27/EU irányelvhez alkalmazkodó ISO 17024:2003 és ISO 17024:2012 személyi minősítési rendszerrel.

Mindezek mellett a szakképzésben résztvevő partnerek arra törekszenek, hogy a PHCC+ képzés, a meglevő képzések részévé váljon. A partnerországok Munkaerő Elhelyező Ügynökségeivel együttműködve, a munkanélküli építőipari szakembereknek egy lehetőséget biztosít a PHCC+ képzésen való részvételre, és ez által egy nemzetközileg elismert minősítés megszerzésére.

A CertCraft projekt során a konzorcium összesen 8 képzést fog tartani a partnerországokban, megközelítőleg 180 építőipari szakember fog részt venni a képzéseken és minősítést szerezni. A képzéseken 75 PHCC+ tréner fog képzésben részesülni, akik a projekt befejezése után is folytatni fogják a tevékenységüket.

Európai szinten, a CertCraft projektnek közép- illetve hosszútávon fenntartható hatása lesz a munkaerőpiacra, mivel a konzorcium egy akkreditált és hitelesített felnőttképzéssel közvetlenül a célcsoportokat illetve az ők szaktudását képes megcélozni.

A projekt struktúrája

WP 1: Projekt menedzsment és koordináció
WP 2: PHCC+ képzés keretrendszerének elemzése és a tananyag feljavítása
WP 3: PHCC+ képzés fordítása
WP 4: Innováció és kézpés transzfer
WP 5: Minőségbiztosítás és Projekt értékelés
WP 6: Eredmények terjesztése és hasznosítása

Leave a Reply