Passzívház Kivitelező Képzést tartottunk a hétvégén

A romániai Passzívház Egyesület a „CertCraft ISO&ECVET” elnevezésű nemzetközi projket keretében október 9-11 között megszervezte az első Passzívház Kivitelező Képzést Csíkszeredában, 34 résztvevővel és 13 passzívház tervezésben és kivitelezésben jártas előadóval, akik az ország különböző településeiről érkeztek.

A projekt az Egész életen át tartó tanulás – Leonardo da Vinci program (Lifelong Learning Program – LLP) keretében valósul meg, partnereink az ausztriai IG Passivehaus Plus, és Weiterkommen Verein Für Bildung und Nachhaltigkeit, a svájci Campus Sursee Bildungszentrum Bau, a magyaroszági Passzívház Építők Országos Szövetsége (PAOSZ) és a Falcon-Bau Bt.

A három napos képzés során résztvevők betekintést kaptak az épületek energiahatékonyságának és a passzívházak világába. Az elméleti előadások során a résztvevők megtanulták, hogy melyek azok az alapelvek, melyek elengedhetlenek egy energiahatékony épület vagy passzívház kivitelezése során, valamint ezeket hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani. Az előadók számos kivitelezési tapasztalatot is átadtak a résztvevőknek. A képzés másik fontos eleme a gyakorlati képzés volt, mely során elvégeztünk egy légtömörség tesztet (Blower-Door tesztet), betekintést nyertünk egy hővisszanyerő szellőztető rendszer működésébe, továbbá megnéztünk, hogyan kell a nyílászárókat beépíteni különböző falszerkezetek esetén, úgy hogy a hőhídak minimális értéken maradjanak és a légtömörség is biztosítva legyen. A képzés záró eseményeként meglátogattunk egy sepsiszentgyörgyi passzívházat.

A projekt keretében 2015. október 23-25 között újabb ingyenes Passzívház Kivitelező Képzést fogunk szervezni, mely főként a már meglévő épületek energetikai felújításával fog foglalkozni. A képzésre 2015. október 19.-ig lehet még jelentkezni az office@asociatiacasapasiva.ro e-mail cimen. További információk kérhetők a 0740321371-es illetve 0723-607759-es telefonszámon.