Lehet-e egy meglévő épületet passzívházzá alakítani?

Amennyiben már van egy felépült házad nem túl jó energetikai mutatókkal, még nem kell kétségbe esned, mivel meglévő épület is lehet passzív egy jól megtervezett és kivitelezett felújítással.

Felújítás esetén a passzívház kritériumok “engedékenyebbek”, újjonan épített passzívházak esetén többek között a 15 kW/m2év-ben meghatározott fajlagos fűtési hőigény helyett ilyen esetkben “csupán” 25 kW/m2év kell legyen. Ez az “engedékenyebb érték” annak köszönhető, hogy egy meglévő épület esetén vannak olyan problémák, amiket nem lehet utólag már modosítani, mint pl. a szerkezeti hőhídak (főleg az alapozásnál) kiküszöbülése nehézkes, padlófödém szigetelése nem minden esetben lehetséges, az épület tájolását nem lehet módosítani.

enerPHit

Mindezek ellenére nem lehetetlen egy meglévő épületet passzívá alakítani. A leghamarabb megtérülő befektetés a külső falak, a padló és a tető szigetelése, ezeken kívül fontos a nyílászárók cseréje, az épület légtömörségének biztosítása, valamint egy hatékony fűtési rendszer és hővisszanyerő szellőztető rendszer beszerzése.

És nem csupán családi házak esetén érhető el ez az eredmény, hanem akár egy tömbházlakás vagy iroda esetén is kivitellezhető és ezeket az épületeket akár minősíthetjük is, ezáltal az épületek az EnerPHit minősítést kapják meg .

Íme néhány példa: http://europhit.eu/built-examples

Képek forrása: http://europhit.eu/certification-retrofit-plans http://www.drsarchitect.com/passive-house-sustainable-architecture-firm.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...