Egyesületünk részt vett a XVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián (ÉPKO)

Egyesületünk részt vett az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság által Csíksomlyón, 2014. június 12-14. között megszervezett XXVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián.

A konferencián Abos Ede építész  a „Energiatudatosság a fenntartható építészetben” címmel tartott előadást. Az előadásában felhívta a figyelmet a 31/2010-es EU irányelvre, mely értelmében 2019 januárjától minden újonnan épült középület, illetve 2021 januárjától minden újonnan épült magán épület közel 0 energiaigényű kell legyen. A hazai szakemerek, a felső oktatás fel vannak készülve az új kihivásokra? Csupán 6 évünk maradt a határidő lejártáig, viszont a felső oktatási tananyagokban még nem szerepel semmilyen ezzel kapcsolatos információ.

De mit is jelent a közel 0 energiaigényű épület? Ezt minden tagország magának kell meghatároznia.  Az egyesületünk véleménye szerint a közel 0 energiaigényű épületek elérésének a leggazdaságosabb módja a passzívház standardok alkalmazása megújjuló energiaforrásokkal. A 2014-es Aachen-i XVIII. Nemzetközi Passzívház Konfenrencián, Dr. Wolfgang Feist bejelentett két új passzívház minősítési kategoriát:

• a “Passzívház Plusz” kategoriát, amely megfelel az klasszikus passzívház követelményeknek és annyi megújuló energiaforrással is fog rendelkezni hogy megfeleljen az EU 31/2010 illetve EU 27/2012-es irányelvében leírt közel nulla energiaigényű épületek követelményeinek, illetve
  • Passzívház Prémium” kategoriát, amely ugyancsak megfelel az klasszikus passzívház követelményeknek, viszont annyi megújuló energiaforrással fog rendelkezni, hogy többletenergiát is tudjon termelni.