Városi mítoszok a passzívházakról – extra

Utoljára de nem utolsó sorban talán a leghétköznapibb tévhit ami még a szakemberek körében is igen elterjedt, hogy a vastag szigetelés  hatására a fal  nem tud lélegezni így aztán mit is tehetne fogja magát és  bepenészedik. (kész szerencse hogy meg nem fullad :) )

Vizsgáljuk csak meg mi is történik:

  • a vastag szigetelés hatására a fal belső felületi hőmérséklete a belső légtér hőmérsékletéhez közeli értékeken marad így a páralecsapódás csak extrém helyzetekben állhat elő. (nagyon magas gőztartalom fürdőben, konyhában) természetesen  a passzívházakben ezt is ellensúlyozza a hővisszanyerő szellőztetés.
  • a falszerkezeteken keresztül távózó pára mennyisége bármelyépület esetén elenyésző, ezt az is bizonyítja hogy ellenkező esetben főként a télen fellépő páravándorlás hatására (ami bentről kifele, a párával telítettebb légtér irányából a párával telítetlenebb légtér irányában történik) katasztrófális következményekkel járna ami az épület szerkezetét illeti.
  • a relatív páratartalom csökkentéséről  a passzívházak esetében a hővisszanyerő szellőztetés gondoskodik míg egy klasszikus épületnél a nyílászárökon és más nyílásokon fugákon repedéseken  keresztül távózik ami sok esetben a szerkezetben történő páralecsapódáshoz és idővel a szerkezet károsodásához vezethet.
  • a rosszul szigetelt falak és más határolószerkezetek belső felületi hőmérséklete alacsonyabb így a pára könnyen lecsapódhat a fal felülete nedvessé válik és penész képződik rajtuk.
  • ezek a gondok a passzívházak esetén a hőhídmentes épületburok és megfelelő vastagságú szigetelés hatására teljesen kizártak, a penészedés inkább a gondatlanul vagy részlegesen felújított épületekre jellemző, mint pl. az olyan tömbházlakások esetén ahol a régi nyílászárókat újakra cserélve megnövlték az épületburok légtömörségét, csökkentve a légcsereszámot, a lakrész relatív páratartalma megnő. A mags relatív páratartalom a változatlan szigetelésü falakon főként az érzékenyebb területeken (sarkakban, hőhídak közelében) kicsapódik és idővel penész jelenik meg.

 Abos Ede, okl. építész

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...