Épületenergetikai Passzívháztervező szakmérnök képzés

2010.novemberében  fogalmazódott  meg  a  gondolat,  hogy  hazánkban  az  állami oktatás   szintjére   kellene   emelni   az   energiahatékony   épületekkel   kapcsolatos képzést.

A gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán Barótfi István professzor (Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék) felvállalta a feladatot, hogy az oktatási rendszer jogi és szabályozási útvesztőjében kijárja az akkreditációt, azaz bejegyzésre került a szakmérnök oktatás rendszerében a fenti címen a képzés 2011 első negyedévében.

A darmstadti Passivhaus Institut által összeállított 1.200 oldalas eredeti oktatási anyag magyar nyelvű változata 9 kötetben ekkor már rendelkezésre állt, és a PHPP programcsomag szintén magyar nyelvű változatával együtt a jelentkező hallgatók rendelkezésére bocsátottuk.

2011.szeptember 9.-én 21 hallgató kezdte meg a tanulmányait ezen a szakmérnök kurzuson.

Havonta egy alkalommal, péntek és szombati napokon, „levelező rendszerű” oktatáson a hallgatók előadásokon   és   gyakorlati   képzések   keretében   sajátították   el   a   passzívházak   tervezéséhez, megvalósításához szükséges ismeretanyagot.

 Képaláírás: Fotók a kiscsoportos feladatmegoldás gyakorlati foglalkozásról

2012.06.04-én  államvizsga  bizottság  előtt védték  meg  a  jelöltek  a  szakdolgozatukban  elkészített tervezési feladatokat. Az államvizsga bizottság magasan képzett szakmérnököknek minősítette a jelölteket. A bizottság tagjai között többen a Budapesti Műszaki Egyetem oktatói és professzorai (tanszékvezető egyetemi tanár) közül jelen voltak a Szent István Egyetem tanárai és oktatói mellett.

A szakdolgozatok címei önmagukért beszélnek, az alábbiakban közreadjuk ezeket:

Szakdolgozat címe:

 • Pomázi családi ház korszerűsítése passzívház-komponensekkel
 • Gerendaház épületburok átalakítása passzívház követelménynek megfelelően
 • Családi házból-passzív ház, tervezett energetikai célú felújítás lehetőségei, a különböző épületburok változatok összehasonlítása, értékelése
 • Passzívház elemek az épületfelújításban
 • A passzívház nyári hővédelme
 • Engedélyezett, kivitelezés előtt álló szalmaház terv (Bakonybél) módosítása szalma-passzívházra
 • Meglévő férfi átmeneti (hajléktalan) szállás átalakítása és bővítése passzívház komponensekkel
 • A passzívház követelmények megvalósíthatósága az organikus építészetben
 • Légtömörség a passzívházakban
 • Családi   ház   energetikai   hatékonyságának   javítása   a   passzívházaknál   alkalmazott   gépészeti berendezésekkel
 • Acél tartószerkezetek a könnyűszerkezetes épületekben
 • Passzívház komponensek alkalmazása az épületenergetikai fejlesztések során
 • Passzívház tervezése, határoló szerkezetinek energetikai és gazdaságossági összehasonlító elemzése
 • Házi wellness helyiség kialakíthatóságának vizsgálata a passzívházon belül
 • 1967 előtt blokkos technológiával épület társasház energetikai korszerűsítése passzívház elemekkel
 • Meglévő  épület   felújítása   passzívház   elemekkel,  illetve  célirányos   bővítéssel   az   épületburok előnyösebb geometriájának eléréséhez.
 • Tiszavasvári Református parókia és imaház épületenergetikai korszerűsítése
 • Passzívház irodaházak homlokzati határolószerkezeteinek optimalizálása
 • Hagyományos   építészeti   elemek   alkalmazásának   problémái   és   megoldásaira   tett   javaslat, passzívházak esetében. (macskalépcső, kő lábazatok, eresz kitámasztások és előlépcsők alkalmazása)
 • Passzívház energia ellátásának épületgépészeti tervezése

A Szent István Egyetem meghirdette az Épületenergetikai Passzívháztervező szakmérnök kurzusát 2012. szeptemberi kezdéssel az idei évre is. További információk a passzívháztervező képzésről a http://www.gek.szie.hu/node/583 oldalon található, valamint a Tanszék honlapján lehetőség van on-line regisztrációra, jelentkezésre a soron következő szakmérnök kurzusra. www.ep-let.gek.szie.hu

A   darmstadti    székhelyű   (Németország)   Passivhaus   Institut   2007   óta   végzi   a   mérnökök továbbképzését, amelyhez a Szent István Egyetem a fentiekben bemutatott módon csatlakozott.

Az Intézet (PHI) évente négy alkalommal hirdeti meg a passzívház ismeretanyagban felkészült szakemberek részére a nemzetközi vizsgát. Az egyetemi képzésben részesült hallgatók sikerrel vehetnek részt ezen a próbatételen, amelynek soronkövetkező időpontja 2012.június 15.

A jelen összeállítás elkészítésekor már betelt a meghirdetett időpontra biztosított helyek száma.

Sikeres vizsga esetén a jelentkezők Nemzetközi Minősített Passzívháztervező oklevelet kapnak, valamint bekerülnek a nemzetközi adatbázisba, amiben jelenleg 17 hazai és számtalan külföldi passzívháztervező található. http://www.passivhausplaner.eu/

A végzett hallgatók már a 31/2010/EU direktívában megfogalmazott elvárásoknak megfelelően végzik majd munkájukat. Remélhetően munkásságukkal hozzájárulnak majd a hazai kormányzati és szakmai törekvések megvalósításához, amelynek megfelelően az említett direktíva szellemében a közel nullenergia igényű épületek meghatározása és hazai bevezetése a soron következő feladat.

 

A végzős szakmérnökök szakmai munkájához sok sikert kívánunk, és köszönjük mindazon jószándékú közreműködők tevékenységét, akik önzetlen munkájukkal, magas színvonalú tevékenységükkel segítették az oktatás megvalósítását és a hallgatók sikeres és eredményes felkészülését.

 

Gödöllő, 2012.06.13.

Benécs József

Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar

KÖRI, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...