CertCraft Projektzáró Nemzetközi Konferenciát szervezünk decemberben Csíkszeredában

conference-poster

A romániai Passzívház Egyesület a CertCraft ISO&ECVET” elnevezésű nemzetközi projekt keretében december 18-án szervezi meg a projekt záró eseményének számító nemzetközi Konferenciát, melyen a projekt svájci, ausztriai és magyarországi partnerei is előadásokat tartanak.

A projekt az Egész életen át tartó tanulás – Leonardo da Vinci program (Lifelong Learning Program – LLP) keretében valósul meg, partnereink az ausztriai IG Passivehaus Plus, és Weiterkommen Verein Für Bildung und Nachhaltigkeit, a svájci Campus Sursee Bildungszentrum Bau, a magyaroszági Passzívház Építők Országos Szövetsége (PAOSZ) és a Falcon-Bau Bt.

A projekt keretébena 4 partnerországban összesen 14 passzívház kivitelező képzésre került sor, melyeken 200 tanuló illetve 62 tréner vett részt. A sikeres képézések alapjáúl az első passzívház megépítésétől számított 26 éves nemzetközi tapasztalat, egy 270 oldalas kézikönyv, az előadók elkötelezettsége valamint a CertCraft e-learning felülete szolgált. A kézikönyv német, magyar illetve román nyelven készült el. Az elméleti és gyakorlati képzéseken részt vevők elsajátították a passzív és energiahatékony épületek alapelveit, új építésű épületek építéséhez valamint a már meglévő épületek felújításához szükséges ismereteket is megszerezték.

A négy 3 napos passzívházkivitelező képzés Csíkszeredában került megszervezésre, 2 októberi időpontban, melyen összesen 53 személy illetve 14 oktató vett részt. A képzések román illetve magyar nyelven zajlottak.

A  „CertCraft Zárókonferencia” a célja bemutatni a projekt célkitűzéseit és eredményeit, bemutatva a partnerországokban az nergihatékonyság növelése terén,  a felnőttképzésben elért eredményeket. Az Ausztriából, Svájcból, Magyaroszágról valamint Romániából érkezett előadók, a passzívházakkal és a projekttel kapcsolatos tapasztalataikat szeretnék megosztani  az érdeklődőkkel.

Az eseményre szeretettel várjuk az építészek, építő és más szakmérnökök, kivitelező cégek, építőanyag és építőelem forgalmazók, épületenergetikusok, felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek, ingatlanbefektetők, közintézmények és szakoktatásban dolgózók képviselőit.

A konferenciára az alábbi linkre kattintva lehet jelentkezni. A részvétel díjmentes.

További információk kérhetők az office@asociatiacasapasiva.ro e-mail cimen, valamint a 0740321371-es illetve a 0723607759-es telefonszámon.

Passzívház Kivitelező Képzést tartottunk a hétvégén

A romániai Passzívház Egyesület a „CertCraft ISO&ECVET” elnevezésű nemzetközi projket keretében október 9-11 között megszervezte az első Passzívház Kivitelező Képzést Csíkszeredában, 34 résztvevővel és 13 passzívház tervezésben és kivitelezésben jártas előadóval, akik az ország különböző településeiről érkeztek.

A projekt az Egész életen át tartó tanulás – Leonardo da Vinci program (Lifelong Learning Program – LLP) keretében valósul meg, partnereink az ausztriai IG Passivehaus Plus, és Weiterkommen Verein Für Bildung und Nachhaltigkeit, a svájci Campus Sursee Bildungszentrum Bau, a magyaroszági Passzívház Építők Országos Szövetsége (PAOSZ) és a Falcon-Bau Bt.

A három napos képzés során résztvevők betekintést kaptak az épületek energiahatékonyságának és a passzívházak világába. Az elméleti előadások során a résztvevők megtanulták, hogy melyek azok az alapelvek, melyek elengedhetlenek egy energiahatékony épület vagy passzívház kivitelezése során, valamint ezeket hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani. Az előadók számos kivitelezési tapasztalatot is átadtak a résztvevőknek. A képzés másik fontos eleme a gyakorlati képzés volt, mely során elvégeztünk egy légtömörség tesztet (Blower-Door tesztet), betekintést nyertünk egy hővisszanyerő szellőztető rendszer működésébe, továbbá megnéztünk, hogyan kell a nyílászárókat beépíteni különböző falszerkezetek esetén, úgy hogy a hőhídak minimális értéken maradjanak és a légtömörség is biztosítva legyen. A képzés záró eseményeként meglátogattunk egy sepsiszentgyörgyi passzívházat.

A projekt keretében 2015. október 23-25 között újabb ingyenes Passzívház Kivitelező Képzést fogunk szervezni, mely főként a már meglévő épületek energetikai felújításával fog foglalkozni. A képzésre 2015. október 19.-ig lehet még jelentkezni az office@asociatiacasapasiva.ro e-mail cimen. További információk kérhetők a 0740321371-es illetve 0723-607759-es telefonszámon.

Lehet-e egy meglévő épületet passzívházzá alakítani?

feature3

Amennyiben már van egy felépült házad nem túl jó energetikai mutatókkal, még nem kell kétségbe esned, mivel meglévő épület is lehet passzív egy jól megtervezett és kivitelezett felújítással.

Felújítás esetén a passzívház kritériumok “engedékenyebbek”, újjonan épített passzívházak esetén többek között a 15 kW/m2év-ben meghatározott fajlagos fűtési hőigény helyett ilyen esetkben “csupán” 25 kW/m2év kell legyen. Ez az “engedékenyebb érték” annak köszönhető, hogy egy meglévő épület esetén vannak olyan problémák, amiket nem lehet utólag már modosítani, mint pl. a szerkezeti hőhídak (főleg az alapozásnál) kiküszöbülése nehézkes, padlófödém szigetelése nem minden esetben lehetséges, az épület tájolását nem lehet módosítani. Continue reading

Milyen anyagokból lehet passzívházat építeni?

ph_suitable_ext_wall_systems

A válasz egyszerű: bármilyen építőanyagból lehet passzívházat építeni, a lényeg, hogy meg legyen a termikus burkot alkotó határolószerkezetek megfelelő hőátbocsátási tényezője (U ≤ 0,15W/m2K).

Tehát passzívházat lehet építeni a legmodernebb építőanyagok felhasználásával, mint például a VIP (vákuum-hőszigetelő lemezek) aerogél stb. vagy a már hagyományosnak tekinthető építőanyagok felhasználásával, mint például polisztirol, kőzetgyapot, stb, de akár természetes anyagok mint fagyapot, len, kender, gyapjú vagy akár szalmabála felhasználásával is.

Continue reading

Mi a passzívház?

feature1

A passzívház egy olyan alacsony energiaigényű épület, mely kellemes környezetet és komfortérzetet biztosít. Ugyanakkor egy energiaszabvány, mely lehetővé teszi, hogy egy épület valóban „passzív” legyen a függetlenül a használt szerkezettől és építőanyagoktól, az épület földrajzi elhelyezkedésétől. Continue reading

Egyesületünk részt vett a XVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián (ÉPKO)

DSC_16161

Egyesületünk részt vett az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság által Csíksomlyón, 2014. június 12-14. között megszervezett XXVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián.

A konferencián Abos Ede építész  a „Energiatudatosság a fenntartható építészetben” címmel tartott előadást. Az előadásában felhívta a figyelmet a 31/2010-es EU irányelvre, mely értelmében 2019 januárjától minden újonnan épült középület, illetve 2021 januárjától minden újonnan épült magán épület közel 0 energiaigényű kell legyen. A hazai szakemerek, a felső oktatás fel vannak készülve az új kihivásokra? Csupán 6 évünk maradt a határidő lejártáig, viszont a felső oktatási tananyagokban még nem szerepel semmilyen ezzel kapcsolatos információ. Continue reading

Fenntarthatóság

fenntarthatosag

A fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés fogalma az utóbbi 25 évben egyre inkább előtérbe került minden ágazatban, habár jelentése nem teljesen tisztázott. A fenntarthatóság az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében a következőképpen van meghatározva: olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. Ez a meghatározás első látásra egyszerűnek tűnik, bizonyos területeken, mint például az erdőgazdálkodás, környezetvédelem területén az elv használata egyszerű és egyértelmű, viszont az építkezés, építészet területén már nem. 2003-ban az Európai Unió egy munkacsoportot[1] is felállított ezeknek a kérdéseknek a tisztázására. Continue reading

Passzívházak és Energiahatékony Épületek – szakmai konferencia

topbar_hu

Az idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia amelynek ebben az évben is a budapesti Francia intézet ad otthont.

A konferencia első alkalommal 2009 ben került megrendezésre amikor átadták az első magyar  – Szadán megépült –  passzívház minősítési tanusítványát. Az épületről részletes információkat a darmstadti Passzívházintézet adatbázisában találnak.

A szervezők változatos programot ígérnek az energiahatékony és környezetkímélő építészet kiemelkedő, magyarországi és külföldi képviselőjének előadása által. Többek között felszólal: Albert Dubler építész a Nemzetközi Építész Szövetség elnöke, Benécs József okl. gépészmérnök és Szekér László okl. építészmérnök – a Passzívházépítők Országos Szövetségének alapító tagjai, és még 5 elkötelezett szakember akik az utóbbi években tetemes részt vállaltak az energiahatékony építészet magyarországi meghonosításában.

A 31/2010 – es uniós Direktíva értelmében az EU27 minden tagja arra kötelezi magát, hogy 2018-tól minden újonnan épített középület és 2020-tól minden újonnan épített magánépület “közel nulla energiafogyasztású” legyen, ehhez az alternatív energiaforrások mellett elengedhetetlen a passzívház tehnológia gyakorlati alkalmazása, amely világszerte a legszigorúbb energiahatékonysági standardot képviseli.

A konferencia célja, hogy megépült példaépületek és tapasztalt szakemberek által megfelelő válaszokat adjon a passzívháztehnológia iránt érdeklődőknek, legyenek azok  szakemberek vagy puszta érdeklődők.

További részletekért kérem látogassák meg a rendezvény hivatalos honlapját.

Városi mítoszok a passzívházakról – extra

Urban_Legend

Utoljára de nem utolsó sorban talán a leghétköznapibb tévhit ami még a szakemberek körében is igen elterjedt, hogy a vastag szigetelés  hatására a fal  nem tud lélegezni így aztán mit is tehetne fogja magát és  bepenészedik. (kész szerencse hogy meg nem fullad :) )

Vizsgáljuk csak meg mi is történik:

  • a vastag szigetelés hatására a fal belső felületi hőmérséklete a belső légtér hőmérsékletéhez közeli értékeken marad így a páralecsapódás csak extrém helyzetekben állhat elő. (nagyon magas gőztartalom fürdőben, konyhában) természetesen  a passzívházakben ezt is ellensúlyozza a hővisszanyerő szellőztetés. Continue reading