Se poate transforma o casă existentă intr-o casă pasivă?

Byphar

Se poate transforma o casă existentă intr-o casă pasivă?

Daca ai deja o clădire existenta construita cu o eficienta energetica scazuta,  nu trebuie să cazi în deznadejde, si acesta poate fi transformata in casa pasiva printr-o reabilitare termica bine planificata și executata.

În cazul reabilitarii termice, a transformarii unei case obisnuite intr-o casa pasiva, valorile stipulate in criteriile caselor pasive sunt un pic mai „indulgente” consumul mediu de energie pentru incalzire la cladirile reabilitate fiind stabilita in 25 kWh/(mp an) fata de cele nou construite, la care aceasta valoare este de 15 kWh/(mp an). Aceasta „indulgenta” se datoreaza faptului ca la aceste cladiri exista si detalii care nu se mai pot aduce la nivelul unor detalii nou construit,e cel putin nu in cazul in care verificam si eficienta acestor costuri, ca de exemplu eliminarea puntilor termice structurale aparute la contactul dintre zidarie si fundatii.

enerPHit

Cu toate acestea transformarea unei case existente intr-o casa pasiva nu este imposibila. Cele mai rentabile investitii in cazul unei reabilitari termice sunt dupa cum urmeaza: izolatia termica a peretilor,a tavanului(sarpantei), a pardoselii schimbarea tamplariilor cu unele mai eficiente, etanseizarea anvelopantei, utilizarea unei centrale termice eficiente si nu in ultimul rand atat pentru eficienta termica cat si pentru confortul si sanatatea locatarilor un sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii.

Aceasta transformare poate fi realizata atat la locuinte unifalimilale detasate cat si la apartamentele de bloc. Aceste cladiri astfel transformate pot fi certificate si vor purta certificarea denumita EnerPHit.

Cateva exemple realizate: http://europhit.eu/built-examples

Sursa imagini: http://europhit.eu/certification-retrofit-plans http://www.drsarchitect.com/passive-house-sustainable-architecture-firm.html

About the Author

phar administrator