Ce înseamnă casa pasivă?

Standardul de casa pasiva reprezintă clădiri cu o eficientă energetică sporită, care asigură un mediu plăcut si un confort ridicat. În același timp este un standard de eficientă energetică care asigură o sustenabilitate adevărata indiferent de materialele de construcție folosite sau de condițiile climatice ale amplasamentului.

Prima casa pasiva a fost construită în Darmstadt-Kranichstein sub coordonarea fizicianului german Wolfgang Feist.

Standardul de case pasive are cinci condiții de baza care trebuie îndeplinite: o termoizolație eficientă, eliminarea punților termice, etanșeitatea la aer a clădirii, ventilația cu recuperarea căldurii si nu in ultimul rând orientarea si umbrirea suprafețelor vitrate.

Sursă: ecocentricdesign.ca/passive-house-in-a-nutshell/

Poate cea mai importanta diferența fata de alte standarde internaționale consta în faptul ca nu putem vorbi de o clădire pasiva până când criteriile exprimate in valori fizice calculabile nu sunt îndeplinite:

• Consumul mediu anual de energie pentru încălzire nu depășește 15 kWh/mp
  • Sarcina termică anuală nu depășește 10W/mp
  • Consumul mediu anual de energie primara nu depășește 120 kWh/mp
  • Valoarea punților termice nu poate depăși Ψ=0.01 W/m (practice lipsit de punți termice)
  • Schimbul de aer la o presiune de 50 Pa nu depășește e rata de 0.6/h (etanșeitatea clădirii)
  • Valoarea coeficientului de transfer termic (U) nu depășește 0,15 W/(mpK)
  • Valoarea coeficientului de transfer termic (U) al ușilor si ferestrelor nu depășește 0,8 W/(mpK)
  • Eficienta sistemului de ventilare cu recuperarea căldurii este mai mare de 75%
  • Frecventa supraîncălzirilor (temperaturi de peste 25°C) nu depășește 10% din perioada de vara