Eficienta energetica din Bucatarie

Byphar

Eficienta energetica din Bucatarie

Conform datelor institutului de statistica Eurostat pe 2010 in Romania sectorul de locuire ocupa primul loc pe sectoare privind consumul de energie iar in interiorul acestora partea de incalzire si racire este cel mai mare consummator de energie care reprezinta 49% din consumul de energie, insa nici partea ramasa reprezentand 51% nu este de neglijat acesta impartindu-se intre Apa calda menajera 13%, Frigidere/Congelatoare 5%, Masini de spalat vase 2%, Masini de spalat rufe 6%, Iluminat 10%, Electrocasnice 7%, Altele 8%.

Untitled-5 Untitled-6

Bucataria fiind spatiul echipat cu cele mai multe electrocasnice si consumand si o parte a apei calde menajere devine un consummator important in cadrul unei locuinte,  astfel ar trebui sa ne punem intrebarea cum am putea sa reducem acest consum. In primul rand ar trebui sa ne facem o lista cu consumatorii si producatorii de energie care-si au locul in aceste spatii.

Electrocasnice

Caldura rezultata din gatit

Iluminatul

Apa calda menajeraUntitled-7

Electrocasnicele sunt esentiale in bucataria cotidiana asadar nu ne putem lipsi de ele, astfel  cel mai bun mod de a reduce consumul acestora este sa ne alegem unele cu o eficienta energetica sporita. Indicele de eficienta energetica a fost introdusa prima data in Europa prin Directiva 92/75/CCE armonizata in legislatia romaneasca cu HG 972/2004 Acesta directiva a suferit de atunci o seama de amendamente si au aparut si directive noi, ultima fiind Directiva 30/2010 prin care s-a introdus si indicele A+++

În prezent, etichetele energetice acoperă peste 10 grupe de produse, iar domeniul său de aplicare se extinde treptat. Principalul element al etichetei este încadrarea produsului într-una din cele 7 clase de eficienţă energetică, desemnate prin literele de la A la G. Dacă este necesar, se pot utiliza trei clase suplimentare (A+, A++ şi A+++), caz în care categoriile inferioare vor deveni F, E sau D, cu condiţia ca pe piaţă să nu mai existe produse din clase inferioare acestora. Eticheta include, de asemenea, informaţii referitoare la consumul de energie şi la alţi parametri specifici cum ar fi mărimea/capacitatea, zgomotul produs, consumul de apă etc.

Datorită etichetelor energetice, consumatorii îşi pot face alegerile în deplină cunoştinţă de cauză. Accesul la informaţii exacte, relevante şi comparabile privind eficienţa energetică a unui produs şi consumul său de energie şi de alte resurse poate influenţa decizia de cumpărare, contribuind astfel indirect la îmbunătăţirea eficienţei globale a produselor.

Detalii despre calculul si incadrarea unui produs intr-o clasa de eficienta energetica putem afla din Directiva 92/75/ECC

Caldura provenita din gatit reprezinta o sursa de caldura binevenita in perioada iernii si in acelasi timp una nedorita in perioada verii, Plecand de la aceste considerente regasim si in zilele noastre bucatariile de vara prin care se evita supraincalzirea caselor pet imp de vara. In cazul in care nu dispunem de aceasta posibilitate cel mai bun mod este de a scapa printr-o hota cat de repede de volumul de aer cald si saturat cu aburi. In perioada de iarna aerul fiind mult mai uscat caldura si vaporii ar putea sa ne fie de folos in schimb acestea sunt in cele mai multe cazuri associate si de mirosul de mancare care se pot filtra prin filtre de carbon activ iar caldura se poate valorifica ca atare sau print-un system de ventilatie cu recuperarea caldurii – insa sa nu uitam ca hota nu poate fi legata direct la sistemul de ventilare cu recuperare  a caldurii fara filtrarea prealabila de grasimile dizolvate, acestea avand tendinta in timp de a colmata schimbatorul  de caldura.

Iluminatul natural ramane bineinteles atat cel mai eficient cat si cel mai placut dintre toate insa avem si perioade ale zilei mai scurte sau mai lungi in functie de anotimp in care nu beneficiem  de acesta si suntem nevoiti sa ne folosim de o sursa de iluminat artificiala. Eficienta acestora determina un consum mai redus sau mai sporit in functie de tipul acestora. Becurile incandescente teoretic au fost retrase pana in 2012 conform directivei europene care a pornit retragerea acestora din anul 2009.

Untitled-8

Din acesta diagrama ne putem da seama cu usurinta care dintre o gama variata disponibila de becuri sau surse de iluminat sunt cele mai eficiente din punct de vedere al cosumului de energie. Sursa: Lumiteh.ro

Apa calda menajera presupune si ea un consum considerabil de energie, acesta se produce in general prin centrale termice cu combustibil pe gaz, combustibil solid sau electric dar se poate produce si prin folosirea surselor regenerabile ca de ex. panouri solare. In vederea  utilizarii acestei solutii din urma care rezolva aproape in totalitate problema apei calde menajere a fost  initiat si Programul Casa Verde care oferea o finantare de 6000 RON suma care acoperea in mare parte costurile echipamentului necesar unei locuinte individuale. Desi multa lume asteapta un nou program de subventii pentru panourile solare termice, pompe de caldura sau centrale pe peleti se  pare ca pana in acest moment guvernul nu are nici o intentie de a incepe un nou program Casa Verde.

Untitled-9

Pe langa aceste solutii obisnuite una mai interesanta folosita mai des in zonele de Nord a Europei si Americii este recuperarea caldurii din apa gri folosita in special in cazul dusurilor dar aplicabil  si in cadrul bucatariei (chiuveta, dus, masina de spalat vase si rufe) Aceasta solutie ne ofera o eficienta de 30-60% si ne reduce tot cu atata si costurile in special in cazul in care nu dispunem de un panou solar sau in timpul iernii, perioada in care eficienta panourilor scade simtitor. In afara de caldura inmagazinata in apa gri se poate recupera si apa gri in sine rezultata din spalatul vaselor, spalatul rufelor, si alte activitati din bucatarie. Apa gri reprezinta si ea un consum indirect de energie prin necesitatea de purificare a acestuia inainte de a o introduce intr-un emisar.(parau, rau) Acest consum se plateste prin taxa de canalizare sau taxele commune in cazul locuintelor colective.

Untitled-10

In cazul in care ne propunem construirea unei locuinte unifamiliale sau multifamiliale (duplex sau insiruit) apa gri se poate purifica foarte usor si se poate folosi atat la udatul gradinii cat si la clatirea vaselor WC – evitand clatirea acestora cu apa potabila in momentul in care milioane de oameni sufera din cauza lipsei de apa sau din cauza apei potabile contaminate.

Untitled-11

Fie vorba de o cladire sau de o functiune atasata acestuia, atat in cazul consumului de energie cat si in cazul consumului de apa potabila, specialistii in proiectare (arhitecti si ingineri) sunt obligati sa cunoasca si sa respecte legislatia in vigoare dar si posibila evolutie a acestora in vederea anticiparii schimbarilor ulterioare. In cazul in care inca nu exista o legislatie concreta pe o anumita tema ca de exemplu refolosirea apei gri sau recuperarea caldurii acestuia sa atraga atentia beneficiarului asupra acestor posibilitati. Beneficiarul are obligatia cel putin morala sa atraga atentia si sa solicite respectarea  legislatiei in vigoare in cadrul proiectului si obligatia de a respecta proiectul in cadrul executiei pentru ca in general costurile exagerat de mari de intretinere a unei cladiri reprezinta de fapt “amenda pe care o platim pentru o proiectare si/sau o executie eronata”.

[arh. Ede Abos]

[Articolul a apărut in revista “Intarzia” 2014/01]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About the Author

phar administrator

Leave a Reply